Siivous, pyykki ja tahranpoisto

free web graphics bar

 

 

 

 

Perinteiset tahranpoistoon ja puhdistamiseen käytetyt aineet voi joskus korvata kotikaapista löytyvällä vaihtoehdolla.

 

Sivulle 1

Sivulle 2

Sivulle 4

Tahrat

 

Hikitahrojen puhdistus etikalla (samalla lähtee siis myös pinttynyt hien haju):1/2 dl etikkaa 5 litraan viileää vettä. Vaatteita liuotetaan 1/2 - 1 tuntia. Tämän jälkeen vaatteet pestään normaalisti pyykinpesukoneessa.
Huomattava on kuitenkin että polyakrylaatti ei kestä etikkakäsittelyä.

Lisää väriä päästävien vaatteiden pesuveteen 1 tl etikkaa 10 litraan vettä
sitomaan väriä  Jos huuhteluvaiheessa vielä lähtee väriä, etikkaa voi lisätä vähän huuhteluveteenkin.

 

Steariini irtoaa kuumassa, juoksevassa vedessä.

Suolalla voi poistaa ruostetahroja. Liuota suolaa sitruunamehuun ja levitä tahralle. Anna vaikuttaa ja huuhtele hyvin.

Punaviinitahra lähtee suolalla. Ripottele tuoreelle tahralle suolaa ja anna vaikuttaa hetki. Suola imee nesteen itseensä. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä ja pese pesuohjeen mukaan.

 

Suola palauttaa värit.

Kellastuneet ja haalistuneet tekstiilit saa kirkkaammaksi annostelemalla suolaa pyykinpesukoneeseen. Toinen keino on hangata haalistunutta tekstiiliä kankaalla, joka on kastettu vahvaan suolaveteen. Kellastuneita kankaita valkaistaan keittämällä niitä tunnin ajan vedessä, johon on lisätty suolaa ja ruokasoodaa.

Pyykit ja pesukonekin raikastuvat, kun laitat koneen pesuainelokeroon pesuaineen sijasta yhden desilitran ruokasoodaa.

Kokeile ruokasoodaa myös öljy- ja rasvatahroille sekä sukkiin ja kenkiin hienhajua poistamaan.

 

Suolalla voi poistaa ruostetahroja. Liuota suolaa sitruunamehuun ja levitä tahralle. Anna vaikuttaa ja huuhtele hyvin.

 

Kuivahtaneet veritahrat on hankala poistaa. Aina verta ei pääse huuhtelemaan heti pois ja kuivuessaan veri jämähtää kankaaseen. Muista aina huuhdella veritahra välittömästi kylmällä vedellä. Jos et pysty poistamaan tahraa heti, saa sen onneksi poistettua myöhemminkin vetyperoksidin avulla. Hiero tilkka vetyperoksidia tahralle ja anna vaikuttaa puolen tunnin ajan. Laita vaate pesukoneeseen ja pese normaaliin tapaan.

 

 

 
Siivous

Hyvä tuoksu (Niksi Pirkka)

Laita astiaan tuoretta kahvinpurua ja se jääkaappiin. Taatusti tulee raikas tuoksu kaappiin, toimii!

 

Vaihtaessasi imurin pölypussin uuteen, tupsauta uuteen pussiin avattu vaniljantanko. Kun napsautat imurin päälle, vanilja pölähtää ihanana tuoksuna kotiisi samalla kun imuroit.

 

Jos kotona haisee pahalle niin kannattaa ripotella lattialle vanilliinisokeria tai pyykkipulveria ja sitten imuroida se pois, siitä tulee hyvä tuoksu koko taloon.

 

Joskus kuivahtanut lattiakaivo haisee pahalle. Ripottele suihkun jälkeen siihen pyykkipulveria, ehkäisee hajua tehokkaasti.

 

Kun putket haisee, laita muutama lusikallinen leivinjauhetta putkeen ja pari kulausta coca colaa perään. sihinä ja suhina 15 min ja haju on pois. Myös ruokasooda käy hyvin tähän

 

 

 

 

Pölyt pois (Niksi Pirkka)

Jos talossasi on pölyä etkä jaksaisi ottaa imuria esiin, etsi villasukat ja laita ne jalkaasi. Musiikki päälle ja jumppaamaan. Jumpan loputtua on lattia puhdas ja pari kaloria poissa.

 

Pinnat puhtaiksi (Niksi Pirkka)

Rosterisista kodinkoneista saisi aina olla pyyhkimässä sormenjälkiä ja muita tahroja. Laiskan ihmisen neuvoksi: pyyhi kankaalla ja vauvaöljyllä rosteriset pinnat niin pinta pysyy pitkään tahrattoman näköisenä. Toimii!

 

Onko sinulla seinässä pinttyneitä tahroja tai lasten piirustuksia, jotka eivät meinaa pesuaineella lähteä? Suihkauta tahraan hiuslakkaa ja hankaa. Tahra lähtee vaivattomasti pois!

 

Mietin miten kummassa saisi puhtaaksi ja raikkaaksi wc-pöntön "pohjan", otin astianpesukoneen tabletin ja laitoin sen likoamaan purkkiin, kaadoin nesteen wc-pyttyyn jonka johdosta koko pönttö kirkastu hetkessä ja tummentumat lähtivät saman tien.

 

Hieman kostutetulla sokeripalalla saat hyvin lian irtoamaan tavallisesta hellasta ja uuninluukusta! Aivan ihmeellinen ja luonnollinen konsti.

 

Hopea-astiat ja korut saa helposti puhdistettua suolaliuoksen avulla. Laita hopeaesineet alumiinifoliovuokaan tai vuoraa tilava astia foliolla.  Lisää haaleaa vettä niin paljon, että esineet peittyvät. Sekoita joukkoon 1 dl suolaa. Anna vaikuttaa hetki. Huuhtele. Suolan voi korvata leivinjauheella tai ruokasoodalla. 

Tai liikuttele rautanaulaa kevyesti esineen lähettyvillä ja näe kuinka esine puhdistuu silmissä.

Hopeaesineet voi kiillottaa myös hammastahnalla, vaikka kankaalla  hangaten.

Hopealla päällystettyä alpakkaa voidaan hoitaa kuten hopeaa. Hopeoimattomalle alpakalle ei saa käyttää nestemäistä happoon perustuvaa puhdistusainetta.

Tummuneet hopeaesineet puhdistuvat helposti kun hankaat niitä veden ja perunajauhon seokseen kastetulla talouspaperilla

 

Likaiset uunipellit saa uudenveroisiksi pesemällä ne konetiskiainetabletilla. Kostuta pelti vedellä ja hankaa kuivalla kovalla tiskiainetabletilla. Käytä hanskoja, huutele hyvin. Myös kalkkiset saunan oven ikkunat puhdistuu tällä tavoin.

  • Jos teräksiset ruokailuvälineet ovat kirjavia, kiehauta ne pyykin- tai koneastianpesuainevedessä. Voit kokeilla myös puhdistaa etikan ja veden seoksella (1 osa etikkaa ja 4 osaa vettä). Huuhtele hyvin ja kuivaa.

Mikron puhdistus käy käden käänteessä kun laitat mikron kestävään kulhoon vettä ja lorauksen etikkaa. Ei muuta kun mikro päälle ja odotat että vesi on hetken saanut kiehua. Vesihöyry pehmittää lian ja etikka poistaa pahat hajut! Mikro on hujauksessa puhdas pelkällä pyyhkimisellä eikä haise pahalle. Itse tein valkosipuliperunoita mikrossa ja niiden haju lähti tällä keinolla kokonaan pois.

WC:n tumman renkaan vesirajassa puhdistat laittamalla yön ajaksi pönttöön coca-colaa ja lika irtoaa.

Myös hammasproteesinpuhdistusaine toimii, mutta on kallista. Yksi konsti on heittää pari pilleriä Alkaseltzeriä (särkylääke apteekista) pönttöön.

Hanat kiiltäviksi hankaamalla kuivalla sukkahousulla tai villasukalla.

 

Raikasta matot soodalla. Ripottele matoille runsaasti ruokasoodaa, anna vaikuttaa hetki ja imuroi. Toimii myös pehmoleluihin.

 

Kosteuden poistaminen

Jääkaapissa peruna-, porkkana-, tomaatti- ja muihin vihannespusseihin kertyy helposti kosteutta ja ainekset pilaantuvat herkemmin. Kun rutistat sanomalehden sivun sykkyräksi ja laitat sen pussiin, niin kosteus pysyy poissa. (Niksi Pirkka)

 

Kalkkitahrat kaakelilattiassa

Kalkkitahroja on erittäin vaikeaa saada pois karhealta kaakelin pinnalta. Siksi on hyvä vetää lattia kuivaksi lastalla jokaisen suihkussa käynnin jälkeen, niin lattia pysyy siistimpänä.

 

 

Katso:

Soodan käyttö siivouksessa

Suolan käyttö siivouksessa

Coca-Cola siivouksessa ja yahrojen poistossa

 

 

 
 

Juhlat tulossa?

Koti saatava kuntoon - mistä apua?

Soita meille, me autamme!

   

tremendo.fi

Sivulle 1

Sivulle 2

Sivulle 4