NAISENA OLON  IHANUUS

 

 

 
BLOGIT
Naisellinen nainen
Parisuhde
Parempi parisuhde
Parisuhteen hoitoa
Parisuhdepalaverit
Vanhat naiset
Tylsää elämää?
Akkojen syytä?
Arjen suukopua
 

 

Naistenpäivä

Sosialistissa maissa naistenpäivä on ollut suuri juhlapäivä, jota on vietetty kansallisena vapaapäivänä. Työpaikoilla miehet ovat tuoneet naisille ruusuja ja järjestäneet jotain ohjelmaa. Meillä päivää on juhlittu arkisemmin ja pahaa pelkään, että se tulee entisestään kaupallistumaan ystävänpäivän vieton tapaan.

Venäjällä on sanontana, että 364 päivää vuodessa nainen on hellan ja nyrkin välissä ja yhtenä päivänä vuodesta tilanne on erilainen. Ehkä Suomessa tänä päivänä kuitenkin asiat ovat paremmin verrattuna tuohon tilanteeseen - ja voihan tilanne perheessä olla päinvastainenkin! Meillä Pohjoismaissa eniten eripuraa aiheuttanee epätasa-arvoinen palkkausjärjestelmä ja naisten "lasikatto" uralla etenemisessä.

Naistenpäivä on suuri asia, jos sen ottaa naisten oikeuksien päivänä. Tasa-arvoisessa maailmassa olisi pystyttävä puuttumaan naista sortaviin epäkohtiin: naisten huonoon asemaan kehitysmaissa, naisten ympärileikkaukseen, burhkan käyttöön Pakistanissa ja Afganistanissa jne... Luultavasti näiden asioiden korjaaminen vie monen sukupolven ajan, eikä tule olemaan helppoa.

Venäjällä ja Ukrainassa miehilläkin on naistenpäivää vastaava juhlapäivänsä; Miestenpäivänä pidetään 23.2. juhlittavaa "Isänmaan puolustajien päivää".
Vain todellinen sukupuolten välinen tasa-arvo voi parantaa yhteiskunnallisia oloja ja luoda henkistä hyvinvointia. Naisten ja miesten tasa-arvo koskee meitä kaikkia.

 

Vanhat naiset

Näin naistenpäivän aattona pohdiskelin omaa tuntemustani naisena olemisesta. Eihän sitä ihmeemmin arjen keskellä tule pohtineeksi, varsinkaan kun omassa parisuhteessaan tuntee tasa-arvon toteutuneen. Sopuisasti omassa elossa sujuu kotitöiden jakaminen ja kumpikin tekee sitä, missä on parempi toista, esimerkiksi miehen hommia ovat lumityöt, kun hän vahvempana ei niistä pahemmin rasitu. Itse olen vastannut koko liiton ajan kodin rahataloudesta, koska sen paremmin taidan jo entisen ammattinikin puolesta.

Tällä hetkellä mailmassa on yksi asia, missä tasa-arvoisuuden saavuttaminen on vaikeaa.
Tilastollisesti naiset elävät miehiä paljon pidempään. Kun katselee dokumentteja Venäjän Karjalasta, on suoranaisen silmiinpistävää se, että kurjistuvia kyliä kansoittavat vanhat babushkat, jotka sinnittelevät hengissä viljelemällä pieniä tonttejaan ja siten pitävät koko laajaa valtakuntaa pystyssä. On siellä joukossa jokunen ukkokin, joka on onnistunut pysymään hengissä viinan kiroista huolimatta.

Afrikassa nämä arjensankari-mummot pitävät yhteiskuntaa pystyssä hoitamalla omia lastenlapsiaan ja muita kylän orpolapsia, kun heidän vanhempansa on aids tappanut.

Länsimaissa vanhempien naisten asema on valtavasti muuttunut viime vuosikymmeninä. Kun oma isoäiti aikoinaan jämähti kiikkustuoliin eläkepäiviä viettämään, viheltää nykymummo tukka hulmuten pitkin maailman turuja. Totta on sekin, että yli keski-ikäiset naiset ovat suurin kulttuuripalveluiden kuluttajaryhmä.  Enää ei talouselämän, eikä mediankaan kannattaisi ylenkatsoa näitä mummoja, joilla on aikaa ja varaa kuluttaa kulttuuri- ja muita palveluja ja olla siten hyödyksi yhteiskunnalle.